Copyright © Ad Libitum Gitáregyüttes - 2012-2019
.
----------------------------------------------------------------------------

•  Ad Libitum: Tetszés szerint (2015. december)
           Gitárral segíteni

•  Új szín városunk zenei életében
(2011. július)

•  2. Grillencamp in Berkina
          "Musik macht das Leben schöner"
(2001)

•  TETSZÉS SZERINT
(2000. március)

----------------------------------------------------------------------------

Pátyi Kurír, 2015. december (12. oldal)

"Ad Libitum: tetszés szerint
Gitárral segíteni

Az advent nyitányaként is fel lehetett fogni a november közepi borongós vasárnap délutáni Ad Libitum-koncertet a Közösségi Házban. A barokk gitármuzsika hangja különleges melegséggel töltötte meg a termet, amit az előadók kedvessége és vendégszeretete egészen családiassá tett. Nem véletlen, hiszen Rónai-Czentár Katalin és zenésztársai évek óta visszatérő vendégei a Közösségi Háznak, rendre advent tájékán adnak jótékonysági hangversenyt. A koncert után beszélgettünk.

"A budakeszi Czövek Erna Zeneiskolában Perczel Ferenc és Kozma László növendékei voltunk.
A Zeneiskola reneszánsz kamarazenekarában és gitárzenekarában játszottunk együtt. Miután ezek megszűntek, úgy döntöttünk néhányan, hogy együtt maradunk és 1999 őszén saját gitáregyüttest hoztunk létre Ad Libitum néven." — kezdtek az együttes megszületéséről mesélni. Zenei stílusukról szólva megtudtuk, az Ad Libitum nem sorolható konkrétan egy zenei műfajba sem. Nevük jelentése: "Tetszés szerint", mivel mindenféle stílusú mű megtalálható repertoárjukban. "A reneszánsztól kezdve a romantikán át a XX. századig minden korszakból fellelhetők zeneművek, illetve a könnyűzenei átiratokat és saját darabjainkat is hallhatja a közönség, így mindenki megtalálhatja a szívéhez közel álló zenei stílust. Van, aki például Vivaldit, Bachot szereti, van, aki Debussyt, van, aki Kodályt, de van, akinek a Shadows a kedvence. Ez a sokrétűség teszi érdekessé az együttest, hiszen a klasszikus gitárok és ez a muzsika bármilyen helyszínen megállja a helyét: akár templomokban vagy esküvőkön, akár múzeumokban vagy fesztiválokon; mindenhol alkalomhoz illő műsort tudunk összeállítani" — mondta Rónai-Czentár Katalin, aki énektanár végzettségű, de pénzügyi és hr területen dolgozik. Az együttes másik két tagja sem hivatásos zenész, hiszen Bárkányi Ágota történelemtanár, Kocsis Tamás építőmérnök, a vendégművészük, aki gyakran működik közre fuvolán, Kálmán Judit francia-német szakos tanár. Munkahely és kicsiny gyerekek mellett nem könnyű a zenéléssel is intenzíven foglalkozni, de a Gitáregyüttes 2009-ben, megalakulása 10. évfordulója alkalmából kiadta első CD lemezét, és számos neves gitárfesztiválon zenélhettek már. "2014-ben Szabó Sándor gitárművész meghívására a XIII. Nemzetközi Akusztikus Gitárfesztiválon három koncerten is felléphettünk, ami nagyon nagy megtiszteltetést jelent számunkra" — teszik hozzá. A céljaikról kérdezve elmondták, szeretnének egy újabb CD lemezt készíteni, amelyen főként az együttes tagjai által írt darabok szólalnának meg, és továbbra is fontosnak tartják a jótékonysági hangversenyeket, minél több emberrel szeretnék megismertetni a klasszikus gitármuzsikát. Távlati terveik között szerepel, hogy külföldön is népszerűsítsék a magyar zeneszerzők — például Liszt Ferenc, Kodály Zoltán, Bartók Béla, Farkas Ferenc — műveit, de mint mondták, még keresik a megvalósítás lehetőségét. "Mindemellett egy gyermekeknek szóló koncertműsoron is dolgozunk, mert fontos számunkra, hogy velük is megszerettessük a gitárzenét" — fejezi be a tervek felsorolását Katalin, aki Pátyon nőtt fel, Pátyra tehát "hazajár" koncertezni. Jótékonysági koncertjeik nemcsak itthon vannak, mert fontosnak tartják egy-egy közös ügy mellé a játékukkal is odaállni, jobban felhívni a figyelmet rá.

SZKM"

----------------------------------------------------------------------------

Vörösvári Újság, 2011. július (25. oldal)

"Új szín városunk zenei életében

Ha Vörösváron a zenét művelő és szerető emberek meghallják a Mauterer nevet, rögtön a híres zenekarvezetők és hangszertanítók jutnak eszükbe. Dédunokájuk-unokájuk, Bárkányi Ágota és férje, Kocsis Tamás városunk lakói. Itt tartja próbáit négytagú gitárzenekaruk, az Ad Libitum is, melynek mindketten alapító tagjai.

A fiatal házaspárral július elején beszélgettünk. Az első kérdés természetesen a családra vonatkozik.

— Ide- vagy visszaköltöztek Vörösvárra?
— Családunk anyai ága "őshonos" vörösvári - kezdi a beszélgetést Ágota. — Édesanyám, Mauterer Erzsébet itt született, itt nőtt fel, majd Budakeszire költözött. Tamással Budakeszin éltünk, de én gyermekkorom valamennyi nyarát itt, Vörösváron, a nagyszüleimnél töltöttem. Mióta itt lakunk, itt élő két nagynénémmel, Mauterer Katalinnal és Borbálával is gyakrabban tudok találkozni.

— Hová való a zenekar további két tagja?
— Rónai-Czentár Katalin férjével Sződligeten, Paltesz Lilla Érden lakik.

— Hol tartják próbáikat?
— Nálunk, itt, Vörösváron. Szerencsére nem jelent problémát a lakóhelyek közti távolság.

— Beszélgessünk a zenekar történetéről!
— 1999-ben alakultunk meg. A budakeszi Czövek Erna Zeneiskola gitár tanszakán Kozma László növendékei voltunk. Mindannyiunknak van "civil" foglalkozása, barátságunk és a zene szeretete a kezdetek óta szorosan összetart bennünket és családjainkat is. Kinevezett vezetőnk nincs, és hasonlóképpen a gitárszólamoknak sincs állandó játékosa.

— Honlapjukat nézve igen széles az előadott művek palettája. Mégis melyik zenei világ áll legközelebb önökhöz?
— Amint egvüttesünk neve (a latin Ad libitum jelentése: tetszés szerint) is jelzi, valóban sokrétű az általunk előadott művek listája. Számunkra legkedvesebbek Vivaldi, Debussy, Grieg, Kodály, Bartók és Farkas Ferenc gitárra általunk átírt művei, de a könnyűzene is közel áll hozzánk.

— Ha gitárról esik szó, szinte megkerülhetetlen a latin zene...
— A brazil Heitor Villa-Lobos művei a kedvenceink, de gyakran játszunk Colin Evans szerzeményeiből is.

— Ki írja át a műveket gitárra, és ez mekkora feladat?
— Ezt a munkát mindannyian Örömmel végezzük. Legkönnyebben a kórusművek valamint a vonósnégyesek írhatók át, de nem okoz gondot pl. a Shadows-számok négy gitárra történő áthangszerelése sem. Gyakran lépünk fel operaénekesekkel és fúvós hangszeresekkel is. Első CD-nken már saját szerzeményünk is felcsendül, melyet Katalin írt a zenekar számára és amely egyben a
CD címadó műve is.

— Gyakran játszanak templomokban is...
— A Városmajori templomtól a makkosmáriai kegytemplomig sokfelé játszottunk már. Fellépéseink a közönség számára mindig díjmentesek (kivétel, ahol terembérletet kell fizetnünk) és általában valamilyen jó ügy érdekében történnek. Most szervezzük legújabb koncertsorozatunkat "Zenével a magyar műemlékekért” címmel. Az első helyszín a városligeti Jáki kápolna, ahol szeptember 18-án 17 órakor egyházi művekkel lép fel a zenekar. További koncertjeinkről a www.adlibitumgitar.hu weboldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

— Legutóbbi lapszámunkban olvastuk, hogy nyári tábort is szerveznek gyerekeknek.
— Igen, itt a Művészetek Házában. Közösen vallott célunk, hogy a gyerekek minél közelebb kerüljenek a klasszikus zenéhez, s a táborokban gitározni is tanítjuk őket. Ha született tehetséggel találkozunk, mindent megteszünk érte, hogy fejleszthesse tudását.

— Az akusztikus gitár köztudottan halk hangszer. Hogyan oldják meg nagyobb térben a hangosítást?
— Szabadtéren vagy nagyobb termekben szükséges az igényes erősítéstechnika, melyet ilyen esetben a szervezők biztosítanak, de szeretnénk saját hangtechnikai eszközöket is beszerezni, melyet a minket támogató egyesület segítségével valósítanánk meg.

— Mikor hallhatja az Ad Libitum gitárosait városunk közönsége?
— A Vörösvári Napok megnyitóján, augusztus 12-én játszik majd zenekarunk.

— Sok szeretettel üdvözöljük az együttest, érezzék otthon magukat Vörösváron!

Pócsi János"

----------------------------------------------------------------------------

GJU - GEMEINSHAFT JUNGER UNGARNDEUTSHER 2001 (13. oldal)

2. Grillencamp in Berkina
"Musik macht das Leben schöner"


Judit Bárkányi

----------------------------------------------------------------------------

Pilisszentiván havilapja 2000. március (12. oldal)

"TETSZÉS SZERINT

    AD LIBITUM - azaz tetszés szerint - a neve annak a gitárzenekarnak, akik a Szines Klub meghivásából február 27-én hangversenyt adtak a polgármesteri hivatal dísztermében. A zenekar tagjai nagyon fiatalok és tehetségesek. Bárkányi Ágota, Czentár Katalin, Kocsis Gábor, Kocsis Tamás és Paltesz Lilla még nincsenek 20 évesek és alig fél éve zenélnek együtt, de ez nem érződött a zenéjükön. A mindennapok kereskedelmi adásos, walkman-es, CD-s zenéitől teljesen eltérő dallamokat hallottunk. Reneszánsz (1450-1600), barokk (1600-1750) és XX. századi zenét játszottak, olyan darabokat, amelyeket ritkán hallhatunk. Az első 5-10 perc számomra az asszimilálódás ideje volt, annyira szokatlanul lágy, harmonikus, kellemes zene vett körül, hogy hozzá kellett szokni. Aztán vitt magával a zene, feledve kül- és belvilágot, a végére szinte újjászülettem.
    A zenekari tagok nem pilisszentivániak, bár a Kocsis fiúk édesanyja (a gyógyszertár vezetője) révén van kötődésük a faluhoz.
    A szép számban összegyűlt közönség hálás volt a zenekarnak ezért a kellemes óráért. A Színes Klub köszöni a résztvevőknek az érdeklődést, a zenekarnak pedig további szép sikereket kíván.

Geréné Zachar Ilona"

----------------------------------------------------------------------------

1     2     3     4     5     6     7     8     9