Kokas-foglalkozásainkon Kokas Klára (1929-2010) által létrehozott komplex művészeti nevelés programjával dolgozunk, amely éneklést, nonverbális dramatizálást, énekes játékot, zenére történő szabad mozgást, a táncban megélt élmények elmesélését és képi ábrázolást foglal magába.

A Kokas-módszer a kodályi alapelvekre épül, fejleszti a zenei készségeket, képességeket és emellett pozitívan hat a gyermekek értelmi-érzelmi fejlődésére, önértékelésére, kreativitására; valamint fejlődnek nyelvi, kommunikációs, kapcsolatteremtési, empátiás és természetes improvizációs készségei is.

Az anya-gyermek illetve apa-gyermek kapcsolat erősödik a nonverbális kommunikáció valamint a zenei rezgések és az improvizatív mozgás által, illetve a várandós kismamák is kapcsolatot teremthetnek a pocakjukban fejlődő magzattal. Minden babának a saját édesanyja hangja a legszebb és ez már a baba megszületése előtt is így van.

A nagyobb gyermekek a szabad önkifejezés által, biztonságos környezetben hozhatják felszínre, és egyfajta katarzis-élményként élhetik meg belső folyamataikat, örömüket vagy bánatukat, nehézségeiket vagy vágyaikat.
A módszer a zene teljes figyelemmel történő befogadását tűzi ki célul, amelyben a gyermekek spontán mozdulatai születnek. A komolyzenei vagy népzenei részleteket ún. belső mozgással is megélhetjük.

Az iskolában tapasztalt eredményorientáltsággal szemben a Kokas foglalkozáson elsődleges az élmény, a folyamat. A gyermek személyisége a fontos és az a csoda, amit magával hozott, ami már a nevében is benne rejlik.
Itt minden „megoldás” jó megoldást jelent, bátran énekelhet, mozoghat mindenki és a résztvevők teljes figyelmet kapnak a jelenlévőktől. 

Szeretnénk, ha minél többen élnék át a zenének a testre és lélekre egyaránt ható gyógyító erejét.

Szeretettel várjuk a gyermekeket és szüleiket valamint a várandós kismamákat!

Jelentkezés: adlibitumgitar@gmail.com